Invloed van estradiol op het lichaam

13 augustus 2024 0 Door zonderreceptnl

Estradiol is een hormoon dat wordt geproduceerd door de eierstokken, bijnieren en ook door de placenta tijdens de zwangerschap. Estradiol is het belangrijkste vrouwelijke hormoon, het is essentieel voor de reproductieve en seksuele functie, en het heeft ook invloed op de gezondheid van andere organen en weefsels. Bovendien speelt het een belangrijke rol in het mannelijk lichaam.

Wat is estradiol


Estradiol is een oestrogeen steroïde geslachtshormoon dat essentieel is voor het behoud van vruchtbaarheid en verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en functie van de voortplantingsorganen en de vorming van secundaire geslachtskenmerken bij vrouwen. Het is de belangrijkste vertegenwoordiger van oestrogenen met de hoogste biologische activiteit.

Samen met het hormoon progesteron helpen ze de menstruatiecyclus te reguleren, zijn ze betrokken bij de groei van de borsten en de baarmoeder en helpen ze een gezonde zwangerschap te behouden. Hoewel estradiol wordt beschouwd als het belangrijkste geslachtshormoon voor vrouwen, komt het ook voor bij mannen en speelt het een rol in het metabolisme en de botgroei bij beide geslachten.

Daarnaast zijn de functies van estradiol het reguleren van het mannelijke libido, de erectiele functie en de spermatogenese. Oestrogeenreceptoren en aromatase, een enzym dat testosteron omzet in oestrogeen, zijn overvloedig aanwezig in de hersenen, de penis en de testikels.

Estradiolniveaus variëren afhankelijk van de leeftijd en de reproductieve status van een vrouw en zijn een goede marker voor de functie van de eierstokken.

Invloed op het vrouwelijk lichaam


Estradiol speelt een cruciale rol bij het reguleren van de menstruatie- en seksuele cycli. Het is betrokken bij de vorming van vrouwelijke geslachtskenmerken, zoals het verbreden van de heupen, de verdeling van vet volgens een specifiek vrouwelijk patroon en de vergroting van de borsten. Het helpt bij de bescherming van reproductieve weefsels (borstklieren, vagina, baarmoeder).

De hoeveelheid ervan is onstabiel en verandert voortdurend: wanneer de eierstokken worden gestimuleerd door FSH, LH en progesteron, wanneer de eicel door de eileiders beweegt en terwijl de baarmoeder zich voorbereidt op conceptie.

Dagelijkse schommelingen in de hoeveelheid estradiol zijn gerelateerd aan het ritme van LH-afgifte. De piekactiviteit is tussen 15-18 uur, en de afname wordt waargenomen van middernacht tot 14 uur.

Tijdens de vruchtbare leeftijd varieert het niveau van dit hormoon in elke fase van de cyclus. De concentratie estradiol neemt toe en bereikt een maximum tijdens de ovulatie. Na het vrijkomen van de eicel neemt de hoeveelheid onmiddellijk af en stijgt vervolgens weer, maar met minder intensiteit. De uiteindelijke daling vindt plaats aan het einde van het bestaan van het gele lichaam.

Minimale niveaus van estradiol zijn kenmerkend voor het begin van de menstruatiecyclus, terwijl verhoogde niveaus typisch zijn voor de ovulatie, wanneer de eicel de eierstok verlaat en naar de zaadcel beweegt.

Adequate ovulatie en succesvolle conceptie zijn onmogelijk zonder estradiol. Tijdens de zwangerschap is dit hormoon net zo belangrijk als progesteron, het is ook verantwoordelijk voor het behoud van de vruchtbaarheid.

Functies van estradiol in het vrouwelijk lichaam:

  • Goede werking van het voortplantingssysteem;
  • Juiste vorming van organen;
  • Bepaling van het type vrouwelijke figuur;
  • Vorming van het endometrium in de baarmoeder;
  • Hulp bij de ontwikkeling van spieren;
  • Regulering van de bloedstroom in de baarmoeder;
  • Normalisatie van het cholesterolgehalte;
  • Aanvulling van energiereserves;
  • Versterking van de bloedvaten in de baarmoeder;
  • Versterking van de botstructuur;
  • Behoud van de tonus;
  • Ophoping van vetweefsel op de buik, heupen, enz.

Daarnaast zijn sommige onderzoekers van mening dat estradiol kan beschermen tegen neurodegeneratie.

Estradiol in het mannelijk lichaam


Recente studies hebben aangetoond dat estradiol belangrijk is voor spermatogenese, libido en seksuele functie in het algemeen.

Oestrogeenreceptoren, evenals aromatase, het enzym dat testosteron omzet in oestrogeen, zijn overvloedig aanwezig in de hersenen, de penis en de testikels – organen die belangrijk zijn voor de seksuele functie. In de hersenen neemt de synthese van estradiol toe in gebieden die verband houden met seksuele opwinding. Bovendien worden oestrogeenreceptoren in de penis overal in het corpus cavernosum aangetroffen, met een hoge concentratie rond de vasculaire zenuwbundels.

Lage testosteronniveaus en verhoogde oestrogeenspiegels verhogen onafhankelijk van elkaar de frequentie van erectiestoornissen. In de testikels wordt spermatogenese op alle niveaus gemoduleerd door oestrogeen. De regulatie van testikelcellen door estradiol vertoont zowel remmende als stimulerende effecten.

Wetenschappers zijn het erover eens dat de balans van hormonen, namelijk testosteron, estradiol en progesteron in het mannelijk lichaam, een noodzakelijke voorwaarde is voor seksuele gezondheid en een goede reproductieve functie.

Bovendien modelleren oestrogenen samen met testosteron het seksuele verlangen en gedrag van mannen. Net als bij vrouwen zorgen oestrogenen bij mannen voor hydratatie en het behoud van de turgor van de huid, en reguleren ze de vorming van collageen, wat de elasticiteit van de huid en de haargroei beïnvloedt.

Invloed van oestrogenen op de huid


Onze huid bestaat uit drie belangrijke lagen. De meest oppervlakkige daarvan, de epidermis, is verantwoordelijk voor de pigmentatie van de huid, biedt bescherming en houdt vocht vast. De laag onder de epidermis, de dermis, bevat haarzakjes, zenuwen, bloedvaten, zweetklieren, collageen en elastine (dat nodig is voor het uitrekken van weefsels). Onder de dermis bestaat de onderhuidse laag uit los bindweefsel en vet.

Hormonen hebben een aanzienlijke invloed op de dikte van de huid, zoals blijkt uit de veranderingen in de huid die tijdens de menstruatiecyclus optreden. Aan het begin van de menstruatiecyclus is de huiddikte minimaal – op dat moment is het oestrogeengehalte het laagst. De huid wordt dikker naarmate het hormoonniveau stijgt.

Met de leeftijd neemt de dikte van de epidermis en de concentratie van melanocyten (cellen die pigment produceren) af. In de dermis nemen de activiteit van fibroblasten, het collageengehalte en het hyaluronzuurgehalte met de leeftijd af. Deze veranderingen, in combinatie met een toename van het aantal metalloproteïnasen (eiwitten die collageen afbreken), dragen bij aan het dunner worden van de huid.

Levensstijl kan ook het verouderingsproces van de huid versnellen. Roken en blootstelling aan ultraviolet licht geven ontstekingsproteïnen vrij die de huid beschadigen door de bloedvaten te veranderen en collageen af te breken.

Tijdens de menopauze, wanneer het estradiolgehalte daalt, neemt de huiddikte elk jaar met meer dan 1% af gedurende de eerste vijf jaar, terwijl de hoeveelheid collageen jaarlijks met 2% afneemt. Rimpels ontstaan door het verlies van elasticiteit als gevolg van het verlies van bindweefsel, dat jaarlijks met 1,5% afneemt.

Tekenen en oorzaken van een laag hormoonniveau


Estradiol wordt het hormoon van vrouwelijkheid genoemd, omdat elke verandering in stem, figuur en ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken wijst op een tekort aan dit hormoon. Voor laag estradiol bij vrouwen zijn de volgende symptomen kenmerkend:

  • angst;
  • vermoeidheid ongeacht de duur van de rust;
  • zwelling;
  • broze nagels en haar;
  • menstruatiestoornissen;
  • periodieke doffe pijn in de borst;
  • premenstrueel syndroom;
  • droogheid en branderigheid in de vagina;
  • laag libido;
  • apathie;
  • migraine;
  • schommelingen in de bloeddruk;
  • snelle gewichtstoename.

Symptomen van een daling van estradiol in het bloed van mannen zijn osteoporose, hart- en vaatziekten, verhoogde prikkelbaarheid, opvliegendheid en problemen met het verwekken van een kind.

De oorzaken bij mannen en vrouwen liggen in slechte gewoonten, met name alcoholisme en roken, onvoldoende eiwitinname. Een onevenwichtig dieet, waarbij koolhydraten overheersen en vetten verminderd zijn, kan ook een oorzaak zijn van de aandoening.

Ernstigere problemen zijn plotseling gewichtsverlies, storingen in het endocriene systeem, ontstekingen in de geslachtsorganen, storingen in de hypofyse.

Bij mannen is de meest voorkomende oorzaak zware lichamelijke inspanning, wat leidt tot snelle vermoeidheid en een snelle verbranding van onderhuids vetweefsel.

Gevaar van een laag estradiolniveau


Het folliculaire systeem van de eierstokken en de placenta is verantwoordelijk voor de secretie van estradiol bij vrouwen. Bij mannen wordt het uitgescheiden door de testikels. De bijnierschors en vetweefsel produceren dit hormoon bij beide geslachten met behulp van het enzym aromatase. De traditionele opvatting over de verdeling van hormonen in twee groepen, namelijk uitsluitend “mannelijke” (androgenen) en “vrouwelijke” (oestrogenen en progesteron), is onjuist. Alle geslachtshormonen hebben een steroïde aard.

Bij vrouwen wordt een tekort aan estradiol waargenomen tijdens of na de menopauze, wat als een volkomen natuurlijk proces wordt beschouwd. Als het niveau van dit hormoon echter bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd wordt verlaagd, kan dit het eerste teken zijn van een probleem dat moet worden opgelost om de reproductieve gezondheid te behouden.

In sommige gevallen kan een laag estradiolniveau een teken zijn van vele ziekten. Bijvoorbeeld:

  • Hypogonadisme. Dit zijn storingen in de werking van de geslachtsorganen en borstklieren bij vrouwen, die hun atrofie veroorzaken.
  • Hypofysaire dwerggroei of tekort aan menselijk groeihormoon. Het manifesteert zich door een vertraging van de lineaire groei (dwerggroei) en fysieke ontwikkeling, veroorzaakt door een slechte werking van de hypofyse en onvoldoende hormoonproductie.
  • Luteale fase defect – treedt op wanneer het corpus luteum het lichaam niet voldoende progesteron levert.
  • Syndroom van Turner. Deze ziekte heeft een genetische aard en wordt veroorzaakt door een structurele afwijking van het X-chromosoom. Het gaat gepaard met pathologie in de ontwikkeling van inwendige organen en een korte gestalte.
  • Ontsteking van de geslachtsorganen. Bij onvoldoende productie van estradiol kan het voortplantingssysteem niet goed functioneren.

Hoe estradiol bij vrouwen te verhogen? Er is geen universeel antwoord – raadpleeg een arts om het probleem op te lossen.

Tekenen en oorzaken van verhoogde hormoonspiegels


Bij vrouwen stijgt het niveau meestal tegen de achtergrond van folliculaire ovariumcysten, endometriose, levercirrose en obesitas.

Verhoogd estradiol bij vrouwen en mannen gaat gepaard met de volgende symptomen:

  • acne;
  • haaruitval;
  • slechte huidconditie;
  • menstruatiestoornissen.

Hoge estradiolspiegels bij mannen worden vaak geassocieerd met een laag libido, hart- en vaatziekten, goedaardige of kwaadaardige prostaatkanker.

Bovendien ervaren beide geslachten zwelling, gastro-intestinale stoornissen, stemmingswisselingen, zweten, slechte slaap en angst. Deze symptomen kunnen wijzen op vele ziekten. Om de ware oorzaak van gezondheidsproblemen te bepalen, is een grondig medisch onderzoek noodzakelijk.

De volgende factoren kunnen het estradiolniveau bij beide geslachten verhogen:

  • levercirrose;
  • slechte werking van de schildklier;
  • overgewicht;
  • gebruik van bepaalde hormonale medicijnen.

Als u vermoedt dat uw estradiolniveau te laag of juist te hoog is, doe dan niet aan zelfmedicatie, want dat kan uw gezondheid schaden. Raadpleeg een arts om de juiste behandeling te krijgen.

Toepassing van estradiol


Het kunstmatige hormoon wordt gebruikt om de symptomen van de menopauze te bestrijden, zoals opvliegers en vaginale droogheid, branderigheid, dunner wordend haar, nachtelijk zweten en koude rillingen.

Synthetisch estradiol wordt ook gebruikt voor de preventie van osteoporose bij postmenopauzale vrouwen en voor oestrogeenvervangende therapie bij patiënten met ovariële disfunctie of andere aandoeningen die leiden tot een tekort aan endogene oestrogenen.

Dit hormoon kan ook deel uitmaken van de therapie bij de behandeling van kanker bij mannen en vrouwen.

Estradiol en levensduur


Veroudering wordt geassocieerd met het verlies van geslachtshormonen bij zowel mannen (andropauze) als vrouwen (menopauze). Bij mannen kan een afname van testosteron leiden tot een vermindering van spiermassa, botmassa en fysieke functies. Bij vrouwen is de invloed van het verlies van geslachtshormonen zoals estradiol op de botten goed bestudeerd, maar de gegevens over de vraag of het verlies van estradiol een negatieve invloed heeft op de spiermassa en fysieke functie zijn beperkt.

Er is echter aangetoond dat een tekort aan verschillende anabole hormonen de gezondheidstoestand en levensduur van ouderen bepaalt. Wetenschappers suggereren dat hormoonvervangende therapie effectief kan zijn bij de behandeling van bijvoorbeeld leeftijdsgebonden sarcopenie of acute of chronische ziekten.

Correcte en tijdige HRT bij mannen en vrouwen kan het verlies van spieren en botten voorkomen en omkeren en mogelijk bijdragen aan gezond ouder worden en een langere levensduur.

Korte conclusies


Estradiol is een steroïde geslachtshormoon dat van vitaal belang is voor het behoud van de vrouwelijke vruchtbaarheid.

Het speelt ook een belangrijke rol in de mannelijke seksuele functie.

Lage of hoge niveaus van estradiol kunnen in verband worden gebracht met verschillende ziekten.

Het kunstmatige hormoon wordt gebruikt om de symptomen van de menopauze te bestrijden, osteoporose te voorkomen en kanker te behandelen.

Er kan een verband zijn tussen de balans van estradiol en kwalitatieve levensduur.

Lijst van gebruikte literatuur


Alessandro Villa, Elisabetta Vegeto, Angelo Poletti, en Adriana Maggi. Estrogenen, neuroinflammatie en neurodegeneratie. Endocr Rev. 2016 Aug; 37(4).

Anne Mette Lund Würtz, Anne Tjønneland, Jane Christensen, Lars Ove Dragsted, Julie Aarestrup, Cecilie Kyrø, Kim Overvad, Anja Olsen. Serum oestrogeen- en SHBG-niveaus en de incidentie van borstkanker bij gebruikers en nooit-gebruikers van hormoonvervangende therapie. Cancer Causes Control 2012 Oct; 23(10).

Franck Mauvais-Jarvis, Deborah J. Clegg, en Andrea L. Hevener. De rol van oestrogenen bij de controle van energiebalans en glucosehomeostase. Endocr Rev. 2013 Jun; 34(3).

Hadine Joffe, Anouk de Wit, Jamie Coborn, Sybil Crawford, Marlene Freeman, Aleta Wiley, Geena Athappilly, Semmie Kim, Kathryn A Sullivan, Lee S Cohen, Janet E Hall. Invloed van estradiolvariabiliteit en progesteron op de stemming bij perimenopauzale vrouwen met depressieve symptomen. J Clin Endocrinol Metab 2020 Mar 1; 105(3).

Raghava, N., et al. (2017). Neuroprotectieve effecten van oestrogeen bij CNS-beschadigingen: inzichten uit diermodellen. Neuroscience and Neuroeconomics. doi:10.2147/NAN.S105134.

Gilbreath, E. T., et al. (2014). Chronische blootstelling aan lage niveaus van estradiol en hun effecten op de eierstokken en reproductieve hormonen: vergelijking met veroudering. Endocrine Disruptors (Austin, Tex.). doi:10.4161/23273739.2014.967127.

Satoh T, et al. (2004). Studies over de interacties tussen geneesmiddelen en oestrogeen. III. Remmende effecten van 29 geneesmiddelen waarvan is gemeld dat ze gynaecomastie veroorzaken op de glucuronidering van estradiol. Biological and Pharmaceutical Bulletin.