Finasteride tegen haaruitval

13 augustus 2024 0 Door zonderreceptnl

Haaruitval kan vele verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn diffuse haaruitval en erfelijke haaruitval. In het begin is dit merkbaar door een terugtrekkende haarlijn, waardoor het voorhoofd steeds groter lijkt. In latere stadia ontstaat er een grote kale plek op de achterkant van het hoofd. Op een gegeven moment komen de terugtrekkende haarlijn en de kale plek samen, waardoor er een kale plek op het hoofd ontstaat. De oorzaak van androgene alopecia, of erfelijke haaruitval, is het mannelijke hormoon testosteron. Meer specifiek is het dihydrotestosteron (DHT), een androgeen dat wordt gevormd uit testosteron. Het actieve ingrediënt finasteride, dat in geen geval door vrouwen mag worden ingenomen, kan helpen erfelijke haaruitval te stoppen. Het kan echter potentieel ernstige bijwerkingen veroorzaken.

Finasteride helpt, maar heeft bijwerkingen.

Bij androgene alopecia zijn de haarwortels gevoelig voor DHT, dat wordt gevormd uit het hormoon testosteron en het enzym 5-alfa-reductase. Simpel gezegd, DHT hecht zich aan de haarwortels en verkort de groeifase van het haar. De haarwortel begint geleidelijk te krimpen totdat hij alleen nog maar zogenaamde vellushaartjes kan produceren. Uiteindelijk vallen deze ook uit en sterft de haarwortel af. Dit proces kan jaren en zelfs decennia duren. Sommige mannen grijpen na dit proces dapper naar de schaar en het scheermes en dragen hun kaalheid met trots. Anderen lijden erg onder het voortdurende haarverlies. Natuurlijk is het verleidelijk om haaruitval te bestrijden door simpelweg medicijnen te nemen en het haar weer te laten groeien. Maar hiervoor moet een hoge prijs worden betaald vanwege de bijbehorende bijwerkingen. Het medicijn finasteride, beter bekend als Propecia, grijpt in dit proces in. Finasteride remt 5-alfa-reductase en daarmee de productie van het hormoon DHT. Dit reactiveren de haarfollikels. Oorspronkelijk was dit farmaceutische middel bedoeld om goedaardige vergroting van de prostaat te bestrijden. Als bijwerking kregen mannelijke patiënten die aan erfelijk haarverlies leden onverwacht weer haar. In 1999 werd finasteride goedgekeurd als medicijn tegen haaruitval. Finasteride kan echter alleen die haarwortels herstellen die nog niet zijn afgestorven. Als kaalheid al in een later stadium is, zal dit medicijn weinig helpen. Overigens: Finasteride wordt vaak ingenomen door mannelijke atleten die aan bodybuilding of krachttraining doen. Vanwege het misbruik van testosteron en zijn derivaten lijden ze vaak aan haaruitval.

Bijwerkingen

Finasteride is een receptplichtig medicijn en moet alleen onder toezicht van een arts worden ingenomen. Bijwerkingen kunnen aanzienlijk zijn, omdat het medicijn ingrijpt in het metabolisme van mannelijke geslachtshormonen.

Deze omvatten:

  • verminderd libido
  • erectiestoornissen – seksuele disfunctie die enkele maanden of zelfs jaren kan aanhouden na het stoppen met het medicijn.
  • negatieve invloed op de kwaliteit van het sperma
  • stemmingswisselingen, in het ergste geval zelfs depressie en suïcidale gedachten.
  • slaapproblemen
  • borstvergroting
  • finasteride moet minimaal drie tot zes maanden worden ingenomen voordat de eerste resultaten zichtbaar worden. Als u stopt met het innemen van het medicijn, begint het haar weer uit te vallen

Alternatieven voor finasteride

Een alternatief voor finasteride is de werkzame stof minoxidil. Het wordt op de hoofdhuid aangebracht en stimuleert de haargroei.
Minoxidil wordt meestal zonder recept verkocht – ofwel in apotheken of in de betreffende online winkels. Hier geldt ook de volgende regel: Zodra het medicijn niet meer wordt gebruikt, valt het haar weer uit.
Zelfs bij gebruik van minoxidil mag het haarverlies niet te ernstig zijn. Dus als je al volledig kaal bent, krijg je je haar niet terug.
Haartransplantatie in Turkije, zoals aangeboden door Dr. Levent Acar in de Cosmedica kliniek, is veel betrouwbaarder en vooral duurzamer.
Bij een haartransplantatie worden de haarzakjes eerst uit de donorzone gehaald, die zich in de haarband tussen de oren bevindt. Het bijzondere aan dit haar of deze haarzakjes is dat ze ongevoelig zijn voor het hormoon DHT. Zelfs bij mannen met relatief ernstig haarverlies groeit het haar nog steeds in dit gebied.
De haarzakjes, ook wel grafts genoemd, worden vervolgens in het ontvangende gebied geplaatst om kale plekken op te vullen. Uiterlijk binnen 9-12 maanden kunt u weer een volle haardos hebben. Er zijn verschillende methoden en technieken voor haartransplantatie. In de Cosmedica kliniek kunt u er zeker van zijn dat we altijd werken met de meest geavanceerde en moderne methoden.
Haartransplantatie kan zowel bij vrouwen als bij mannen worden uitgevoerd. Haartransplantatie helpt langdurig – zelfs in gevallen van ernstig haarverlies.