Navigeren door de wereld van antidepressiva: inzicht in de top 3 behandelingen voor depressie in Nederland

Depressie is een veelvoorkomende psychische stoornis die wereldwijd miljoenen mensen treft, ook in Nederland. Het kan een breed scala aan symptomen veroorzaken, waaronder gevoelens van verdriet, hopeloosheid en verlies van interesse in activiteiten. In ernstige gevallen kan depressie leiden tot zelfbeschadiging of zelfmoord.

Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar voor mensen die worstelen met depressie. Een van de meest voorkomende vormen van behandeling is medicatie, met name antidepressiva. Deze medicijnen werken door de niveaus van bepaalde chemicaliƫn in de hersenen, ook wel neurotransmitters genoemd, te veranderen, die kunnen helpen de stemming te verbeteren en symptomen van depressie te verminderen.

In dit artikel gaan we dieper in op de top 3 antidepressiva die in Nederland worden gebruikt en geven we een overzicht van hun werking, mogelijke bijwerkingen en effectiviteit.

Selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s)


SSRI’s: het meest voorgeschreven antidepressivum

Selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) zijn de meest voorgeschreven antidepressiva in Nederland. Deze medicijnen werken door de niveaus van de neurotransmitter serotonine in de hersenen te verhogen, wat kan helpen om de stemming te verbeteren en symptomen van depressie te verminderen. Enkele voorbeelden van SSRI’s zijn fluoxetine (Prozac), sertraline (Zoloft) en paroxetine (Paxil).

Bijwerkingen van SSRI’s kunnen misselijkheid, hoofdpijn en seksuele disfunctie zijn. Deze medicijnen kunnen ook interageren met andere medicijnen, dus het is belangrijk om uw zorgverlener op de hoogte te stellen van andere medicijnen die u gebruikt.

Serotonine-noradrenalineheropnameremmers (SNRI’s)


SNRI’s: een populair alternatief voor SSRI’s

Serotonine-norepinefrineheropnameremmers (SNRI’s) zijn een andere populaire klasse antidepressiva die in Nederland worden gebruikt. Deze medicijnen werken door de niveaus van zowel serotonine als noradrenaline in de hersenen te verhogen, wat kan helpen om de stemming te verbeteren en symptomen van depressie te verminderen. Enkele voorbeelden van SNRI’s zijn venlafaxine (Effexor) en duloxetine (Cymbalta).


Net als SSRI’s kunnen SNRI’s ook bijwerkingen veroorzaken zoals misselijkheid, hoofdpijn en seksuele disfunctie. Deze medicijnen kunnen echter effectiever zijn voor personen die niet goed reageren op SSRI’s.

Tricyclische antidepressiva (TCA’s)


TCA’s: een oudere klasse antidepressiva

Tricyclische antidepressiva (TCA’s) zijn een oudere klasse antidepressiva die al enkele decennia in Nederland worden gebruikt. Deze medicijnen werken door de niveaus van verschillende neurotransmitters in de hersenen te verhogen, waaronder serotonine en noradrenaline. Enkele voorbeelden van TCA’s zijn amitriptyline (Elavil) en imipramine (Tofranil).

Hoewel TCA’s effectief kunnen zijn voor de behandeling van depressie, kunnen ze ook een breed scala aan bijwerkingen veroorzaken, zoals een droge mond, constipatie en slaperigheid. Vanwege het potentieel voor ernstige bijwerkingen, worden TCA’s over het algemeen gebruikt als laatste redmiddel wanneer andere antidepressiva niet effectief zijn geweest.