Rectale prolaps
25 augustus 2021Rectale prolaps, of rectale prolaps, is een pathologische aandoening die gepaard gaat met het vrijkomen van het slijmvlies buiten de grenzen van de anale sluitspier. Alle lagen van het diastale segment van de dikke darm vallen uit. Het uitstekende segment is in dit geval van 2 tot 20 centimeter en zelfs meer.
Vaak wordt deze ziekte bij mannen gediagnosticeerd, ze zijn goed voor 70% van de klinische gevallen. Bij 30% komt pathologie voor bij vrouwen. Verzakking wordt voornamelijk gevormd bij mensen in de werkende leeftijd van 20 tot 50 jaar, maar wordt vaak aangetroffen bij baby’s van 3-4 jaar vanwege de specifieke anatomische en fysiologische kenmerken van het lichaam van het kind.
De redenen voor de verzwakking van spieren en ligamenten, wat leidt tot verzakking van rectale knooppunten:
- erfelijke aanleg;
- abnormale anatomische structuur van de bekkenbeenderen, vorm en rectum en sigmoïde colon, darmwand;
- langdurige ontlastingsstoornissen: diarree, obstipatie;
- overmatige inspanning tijdens het plassen;
- parasitaire darminfecties;
- verwondingen aan de bekkenzenuwen en spieren;
- regelmatige te sterke lichamelijke activiteit, hard werken, gewichtheffen;
- zware of meervoudige bevalling bij vrouwen;
- ziekten van het zenuwstelsel
Classificatie
Deskundigen gebruiken de officiële classificatie van rectale prolaps bij mensen wanneer ze een behandelingsregime ontwikkelen. Het voorziet in de verdeling van pathologie in drie fasen:
Stadium 1 (gecompenseerd) – de darm valt alleen uit tijdens de ontlasting en keert vanzelf terug naar zijn natuurlijke positie;
Stadium 2 (subgecompenseerd) – verzakking verschijnt tijdens stoelgang en tijdens hoge fysieke inspanning, vergezeld van insufficiëntie van de anale sluitspier;
Stadium 3 (gedecompenseerd) – verzakking van het rectum wordt waargenomen, zelfs bij lopen, hoesten, niezen, vergezeld van incontinentie van ontlasting, gassen, ernstige sluitspierinsufficiëntie.
Experts onderscheiden ook twee soorten rectale prolaps:
Hernial – de Douglas-pocket en de voorste rectale wand worden naar beneden verplaatst, terwijl zwakke bekkenbodemspieren en constante hoge intra-abdominale druk leiden tot verzakking van de darm in het anale kanaal. Na een tijdje zijn alle muren betrokken bij het pathologische proces en neemt de verzakking toe.
Intussusceptie of interne verzakking – een deel van het rectum of sigmoïde colon wordt ingebracht in het lumen van een ander deel van de darm. In dit geval komt het orgel niet naar buiten en het belangrijkste teken van pathologie is regelmatige ernstige pijnaanvallen.
Symptomen
Symptomen van pathologie treden zowel geleidelijk als plotseling op. Een onverwachte start wordt geassocieerd met scherpe en intense inspanning, inspanning. Na zo’n episode valt het rectum uit en voelt de persoon scherpe pijn in de buik, tot pijnlijke shock.
Vaker ontwikkelt rectale prolaps zich echter geleidelijk. Samen met de progressie van de pathologie worden de tekenen van verlies meer uitgesproken:
- gevoel van een vreemd lichaam in de anus;
- buikpijn die verergert tijdens het lopen, inspanning, stoelgang;
- incontinentie, onvermogen om gas te houden, ontlasting;
- frequente valse drang om te poepen;
- gevoel van onvolledige stoelgang;
- frequent urineren;
- het vrijkomen van slijm, bloed uit de anus;
- de vorming van een eenzame zweer, oedeem van het slijmvlies (met interne verzakking).
Complicaties indien onbehandeld
De gevaarlijkste complicatie die optreedt wanneer u de verzakking negeert, is de inbreuk op het verzakte deel van de darm. Overtreding treedt op wanneer er niet tijdig wordt ingegrepen of wanneer u zelf probeert de verzakking te corrigeren. Het gaat gepaard met oedeem, toenemende ischemie en verminderde bloedtoevoer. Als u niet op tijd hulp zoekt, zal necrose (weefselnecrose) het buitenste weefsel treffen.
Een andere complicatie waar pathologie toe leidt, zijn solitaire zweren. Na verloop van tijd veroorzaken dergelijke wonden bloedingen en worden ze de oorzaak van het verschijnen van perforaties.
Bij gevorderde stadia van interne prolaps komen vaak acute darmobstructie en peritonitis voor. Dit zijn gevaarlijke omstandigheden die een bedreiging vormen voor het menselijk leven.
Diagnostiek
Om rectale prolaps en de mate van darmprolaps te diagnosticeren, mag de proctoloog niet eens gebaseerd zijn op onderzoek en analyse van symptomen. Het gevallen deel van het orgel heeft een conische, cilindrische of bolvorm, geschilderd in een felrode of blauwachtige tint. Het slijmvlies wordt gekenmerkt door uitgesproken zwelling, bloedingen bij contact. In de vroege stadia is het mogelijk om de darm te corrigeren en de normale toestand van de weefsels te herstellen. Als op het moment van onderzoek geen verzakking wordt waargenomen, wordt de patiënt gevraagd te spannen om verzakking te veroorzaken.
Tijdens een digitaal onderzoek bepaalt de arts de toon van de sluitspier, onderscheidt de ziekte van aambeien en anale poliepen. Daarna wordt voor een nauwkeurige diagnose, identificatie van complicaties en het exacte stadium van de ziekte instrumentele diagnostiek uitgevoerd, waaronder:
colonoscopie – om de redenen voor het verschijnen van pathologie te identificeren;
irrigoscopie – om functionele veranderingen in de dikke darm te detecteren;
defectografie (proctografie) – om de mate van verzakking te bepalen;
anorectale manometrie – om de spierfunctie te beoordelen;
endoscopisch onderzoek (sigmoïdoscopie) – om intussusceptie, de aanwezigheid van zweren te detecteren;
endoscopische biopsie met weefselonderzoek – voorgeschreven wanneer een eenzame zweer rectale oncologie blijkt uit te sluiten;
gynaecologisch onderzoek – voor vrouwen.
Behandelingsmethoden voor rectale prolaps
Conservatieve benaderingen worden alleen gebruikt in de zeer vroege stadia van de ziekte. Het belangrijkste doel van dergelijke activiteiten is om de ontlasting te normaliseren en verhoogde intra-abdominale druk uit te sluiten. Klinische richtlijnen omvatten:
- een dieet rijk aan vezels;
- veel vocht drinken;
- laxeermiddelen;
- medicijnen om de peristaltiek te verbeteren;
- neurostimulatie, die helpt om de controle over de spieren terug te krijgen in geval van een verstoring van de innervatie.
Chirurgische behandelmethoden leveren resultaten op in latere stadia van de ontwikkeling van prolaps, evenals in gevallen waarin conservatieve therapie geen positief effect heeft. Er zijn veel operaties die helpen om van de pathologie af te komen. Ze bieden:
- excisie van het verzakte rectum;
- fixatie van de darm;
- plastische chirurgie van het anale kanaal, bekkenbodem;
- colon resectie;
- gecombineerde methoden.
De resectie van het verzakte gedeelte gebeurt vaak vooral met behulp van de Delorma-operatie. De chirurg verwijdert het slijmvlies en vormt een nieuwe spierlaag in het anale kanaal. De operatie heeft een lage invasiviteit en is zelfs geschikt voor oudere patiënten met ernstige chronische pathologieën. Minder vaak wordt de resectie van de uitgevallen kwab gedaan door flapexcisie volgens Nelaton of cirkelvormige verwijdering volgens Mikulich.
Van de fixatiemethoden wordt rectopexie als de meest effectieve beschouwd – een operatie waarbij de bekkendarm aan de wanden van het bekken wordt bevestigd, waardoor de juiste anatomie van het orgel wordt hersteld. De operatie wordt uitgevoerd bij patiënten jonger dan 50-55 jaar. In 97% van de gevallen wordt orgaanprolaps geëlimineerd.
Plastische chirurgie van het anale kanaal helpt de anus te verkleinen met behulp van chirurgische hechtingen en draden, synthetische materialen. Deze groep methoden heeft echter een hoog risico op herhaling en wordt daarom zelden gebruikt.
Resectie van de diastale colon is noodzakelijk als de patiënt een eenzame zweer of necrose heeft. Vaak wordt deze operatie gecombineerd met fixatieoperaties.