Overzicht van middelen voor de behandeling van haaruitval

31 oktober 2023 0 Door zonderreceptnl

De statistische gegevens van wetenschappers die zich bezighouden met trichologie zijn niet bemoedigend – meer dan 66% van de mannen en 38% van de vrouwen lijden aan chronische haaruitval. Bij de meeste mensen is haarverlies tijdelijk en kan het lichaam zelf het probleem aanpakken, maar bij 28-30% van de gevallen wordt de aandoening chronisch, kan jaren duren en leiden tot blijvende kaalheid.

Traditioneel moet de behandeling van patiënten in de geneeskunde worden uitgevoerd rekening houdend met de klinische kenmerken van de aandoening en de resultaten van het onderzoek volgens medische protocollen. Maar zeer vaak worden methoden en middelen voor de behandeling van bepaalde trichologische aandoeningen gebruikt waarvan de effectiviteit niet is bewezen. Bovendien worden medicijnen vaak onjuist voorgeschreven, wat leidt tot ongewenste bijwerkingen en gevaarlijk is voor het hele lichaam.

Er zijn meer dan 600 oorzaken waarbij haarverlies optreedt.

Vandaag zullen we u een volledig overzicht geven van de middelen die worden gebruikt voor de behandeling van haaruitval, inclusief hun voor- en nadelen.

Minoxidil – een vaatverwijdend middel voor uitwendig gebruik

Aanbevolen voor de behandeling van mannelijke kaalheid

  • Bij 39% van de mannen en 17% van de vrouwen stopt haaruitval en wordt de haardichtheid vergroot
  • Thuis te gebruiken
  • Goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA) en heeft een kwaliteitscertificaat
  • Uitgesproken ontwenningsverschijnselen, wat betekent dat het haar direct begint uit te vallen na het stoppen van het medicijn
    Vastgestelde bijwerkingen:

  • Van de huid: hypertrichose, verdunning en versterking van de haarpigmentatie op het lichaam; bij lokaal gebruik – droogheid en schilfering van de hoofdhuid, dermatitis (jeuk, uitslag), eczeem, verergering van alopecia, brandend gevoel op de hoofdhuid, folliculitis (gevoeligheid of pijnlijkheid bij de haarwortels), erytheem.
  • Allergische reacties: uitslag, zwelling van het gezicht, rhinitis, netelroos.
  • Overige: natrium- en waterretentie in het lichaam, oedeem, kortademigheid, flauwvallen, libido-vermindering.
  • Van het cardiovasculaire systeem en bloed (hematopoëse, hemostase): lage bloeddruk, tachycardie, hartritmestoornissen, hartfalen, T-invertedie op het ECG; zelden – hydrothorax, hydropericardium (bij patiënten met hartfalen), angina pectoris (bij patiënten met coronaire insufficiëntie), exsudatieve pericarditis, trombocytopenie, leukopenie.

Hoe werkt Minoxidil?

Meer dan 30 jaar wordt Minoxidil gebruikt voor de behandeling van haaruitval (in 1988 werd het goedgekeurd voor de behandeling van mannen, en in 1991 voor vrouwen).

Het werkingsmechanisme is volledig onbekend. Men vermoedt dat het medicijn anabool werkt op de haarfollikelcellen, het eiwitsynthese stimuleert, kaliumkanalen van de celmembranen opent en zo de anagene fase verlengt. Het is ook bekend dat er stimulatie is van de productie van VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor) – een vasculaire groeifactor die angiogenese bevordert (groei van nieuwe bloedvaten en haarvaten in de huid), wat een positief effect kan hebben op haargroei.

Met andere woorden, Minoxidil is een haargroeistimulator, MAAR het heeft geen invloed op de belangrijkste oorzaak van haaruitval (gevoeligheid van haarfollikels voor dihydrotestosteron – DHT).

Daarom zullen de haren, zelfs bij stimulatie van de haargroei, geleidelijk aan blijven verslechteren als gevolg van de schadelijke werking van het hierbovengenoemde hormoon.

Effectiviteit van Minoxidil

Minoxidil is effectief bij kleine gebieden van dunner wordend haar. Bovendien tonen onderzoeken aan dat de effectiviteit ervan aanzienlijk hoger is bij jonge mannen met haarverlies van minder dan 5 jaar!

Wat betreft de haardichtheid. Dezelfde onderzoeken tonen een gemiddelde toename van de haardichtheid met 13% aan. Na 3 maanden gebruik blijft de haardichtheid vrijwel ongewijzigd, en na 6 maanden gebruik begint deze zelfs af te nemen, zelfs bij gebruik van de maximale concentratie tweemaal per dag.

Producenten:

  • Rogaine (JOHNSON&JOHNSON, VS)
  • Qilib (Galderma, een dochteronderneming van Nestle, Zwitserland).
  • DERCOS (VICHY, een dochteronderneming van L’Oréal, Frankrijk).
  • Generolon (BELUPO d.d., Kroatië).
  • Kirkland Minoxidil (Perrigo, Israël).